Автор Валя Ахчиева, euelectionsbulgaria.comНа 10 август миналата година Търговският регистър в

...
Автор Валя Ахчиева, euelectionsbulgaria.comНа 10 август миналата година Търговският регистър в
Коментари Харесай

Търговския регистър - хронология на срива и разследването

Автор Валя Ахчиева, euelectionsbulgaria.com

На 10 август предходната година Търговският указател в България беше изцяло блокиран, създавайки невиждан безпорядък. Гражданите, компаниите и администрацията останаха без достъп до значима база данни. Несигурността подхранваше страховете от злоупотреби и кошмарни сюжети, съобщи offnews.bg.

Седем месеца след срутва на Търговския указател никой от държавните институции не оповестява аргументите за събитията, на които станахме очевидци предишното лято. А обстоятелствата демонстрират, че тези събития не са инцидентни. Кризата в ръководството на осведомителната активност на Агенцията по вписванията е резултат от редица основни пропуски. И властта мълчи за това чия е отговорността за управническите решения, които са несъответстващи на действителните условия за естествена работа на Търговския указател.

Но разбор на Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) показва, че в случай че не се изведат потребните практики, то може да се стигне до повтарянето на случая в Търговския указател или в други ведомства и организации.

Какво в действителност се е случило с Търговския указател – тази активност на страната с висока значителност и с висок рисков капацитет?

Ето ХРОНОЛОГИЯТА НА СРИВА:

На 05.08.18, в 00,45 ч. се поврежда първи диск от дисковия масив.

На 09.08.18, в 17,36 ч. се поврежда втория диск.

На 09.08.18, в 17,43 ч. се поврежда третия диск.

На 09.08.18, в 18,04 ч. се поврежда и четвъртия диск.

Поради късия период, в който се повреждат дисковете от една и съща дискова група, става невероятно възобновяване на естествената продуктивност на Търговския указател.

Създаден е неуправляем риск, тъй като са обединени дискови масиви, ситуирани в главния и аварийния осведомителни центрове.

Базата данни на Търговския указател е Oracle.

На 10.08.18 година министърът на правораздаването Цецка Цачева изпраща сигнал до способените органи за зародил хардуерен проблем, довел до прекъсване на работата въз основата данни на Търговския указател и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Фирмите, които обслужват осведомителните системи на Агенцията по вписванията, са: компанията „ Стемо ” ООД за хардуерна поддръжка, компанията „ Лирекс БГ ” ООД за поддържа базата данни, домейн контролерите и информационните устройства, а компанията „ Сиенсис ” ООД построява и поддържа web сървърите.

Контролът на активността на компаниите се реализира от чиновници в дирекция ИОТ в Агенцията по вписвания.

Базите данни в системите, които обслужват Търговския указател, са ситуирани на три места: главен информативен център в самата постройка на Агенцията по вписвания в София, един авариен център в Бизнеспарка в София и аварийно-възстановителен център в Шумен.

Проверката на Софийска градска прокуратура е открила, че случаят е зародил в резултат на дефектирали твърди дискове. А заради неналичието на съответни архивни копия въз основата данни е било възпрепятствано възобновяване на работата на Търговския указател.

Архивните копия са били ангажимент на компанията „ Лирекс БГ ”, съгласно подписания контракт с Агенцията по вписвания, твърди прокуратурата.

На 10 август в Агенцията по вписвания са получили План за възобновяване на работоспособността на Търговския указател, изпратен от компанията „ Лирекс БГ ”. В него са били разказани първичните дейности след приемането на сигнала за случай.

На 14 август е построен проект за възобновяване на Търговския указател.

Сред откритите от прокуратурата обстоятелства е и един отчет на компанията „ Лирекс БГ ” от 03.07.18 година В този отчет компанията за поддръжка е написала рекомендация на Агенцията по вписвания – нужен бил спомагателен запас за увеличение на опцията за архивиране на данните.

Тогавашният изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е установила, че този отчет е фиктивен и неразбираем. А и тези рекомендации към този момент били изпълнени още при сключването на контракта.

Изборът на компании за всички поддръжки на системите в Агенцията по вписвания се е правил след процедури по Закон за обществените поръчки. И всяка процедура, обвързвана с осведомителните системи, е била съгласувана с ДАНС и с Държавна организация „ Електронно ръководство ”, осъществяваща надзор върху всички електронни системи в страната.

По отношение на контрола в Агенцията по вписвания и някогашният изпълнителен шеф Зорница Даскалова, и сегашният изпълнителен шеф Габриела Козарева настояват, че чиновниците от дирекция ИОТ, НЕ РАЗПОЛАГАТ С НЕОБХОДИМАТА ЕКСПЕРТИЗА и знания по операционната система Oracle, с цел да реализират съответен надзор на всички действия, осъществявани от компанията за поддръжка „ Лирекс БГ ”.

Държавните чиновници в действителност единствено са преглеждали документите, предоставени от компанията реализатор. А съгласно сегашния шеф на Агенцията по вписвания Габриела Козарева ФИРМАТА ИЗПЪЛНИТЕЛ КОНЦЕНТРИРА В СЕБЕ СИ ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ ЗА ВЛИЯНИЕ И МАНИПУЛИРАНЕ НА ДАННИ, както и опция за далечен достъп, въпреки и по силата на контракт.

Това в действителност значи, че една ЧАСТНА ФИРМА ИМА ПЪЛЕН КОНТРОЛ върху работните процеси на Агенцията по вписвания.

А неналичието на чиновници експерти по операционната система Oracle води до ЛИПСАТА НА ОБЕКТИВНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА КОНТРОЛ.

Софийската градска прокуратура прави извода в своята инспекция, че ИМА МНОГО ГОЛЯМА ЗАВИСИМОСТ на Агенцията по вписвания от ЧАСТНА ФИРМА и ОБЕКТИВНА НЕВЪЗМОЖНОСТ да бъде сбъднат съответен надзор от страна на държавната Агенция по вписвания.

Но прокурорът прави умозаключение, че в действителност се касае за несъблюдение на поети отговорности по подписан контракт от страна на изпълнителя.

И това НЕ БИЛО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Прокурорът написа в свое разпореждане за отвод от формиране на досъдебно произвеждане, че преценката за адекватността на управническите решения е задача на изпълнителната власт.

Установена е и неналичието на какъвто и да е надзор от страна на Държавната организация „ Електронно ръководство ” във връзка със подписания контракт сред Агенцията за вписвания и компанията „ Лирекс БГ ”, както и последващото му осъществяване.

Контролният орган не е упражнил надзор на осведомителната сигурност, установи прокурорът, само че това НЕ БИЛО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

И предлага на Върховната административна прокуратура да извърши инспекция на Държавната организация „ Електронно ръководство ”, по реда на надзора за правда.

ВАП е направила това.

Проверката е открила, че рецесията в ръководството на осведомителната активност на Агенцията по вписвания се дължи на основни пропуски.

Не са били осъществявани инспекции от Държавната организация „ Електронно ръководство ” по контрол за съблюдаване на условията на Закона за електронното ръководство за осведомителната сигурност. Не са осъществявани инспекции на осведомителната сигурност на Търговския указател. Не е осъществяван одит от държавното дружество „ Електронно ръководство ”. Всъщност в хода на прокурорската инспекция се е открило, че държавното дружество не действа към този момент втора година, в нарушаване на Закона за електронното ръководство. Нещо повече – не е признат и устав за активността му, според параграф 46 от закона.

В хода на инспекцията Държавната организация „ Електронно ръководство ”, с ръководител Атанас Темелков, прави следните шокиращи заключения за Агенцията по вписвания:

Риск за ръководство на измененията – КРИТИЧЕН.

Риск за ръководство на сигурността – КРИТИЧЕН.

Риск за ръководство на интервенциите – КРИТИЧЕН.

Общ извод: КРИТИЧНО ВИСОКА СТЕПЕН НА РИСК за активността и ИТ активността и осведомителните системи на регистрите на Агенцията по вписвания, към 09.08.2018 година ”

И Върховната административна прокуратура е разпоредила неотложно предприемане на ограничения за премахване на установените нарушавания на условията за осведомителна сигурност. А информацията в Търговския указател има основно значение за действието на пазарната стопанска система в България.

Суматохата от случая и дейностите на способените органи през месец септември предходната година са белязани от един стеснителен факт. Тогава от Агенцията по вписвания са поискали ДА ИЗТРИЯТ ДАННИ ОТ ДЕФЕКТИРАЛИЯ ДИСКОВ МАСИВ.

Но ДАНС КАЗВА „ НЕ ”.

Данните, които са генерирани в процеса на естествена работа и в процеса на възобновяване на действието на Търговския указател, демонстрират в действителност аргументите, довели до бавното възобновяване на естествената работа на Регистъра. Тези данни демонстрират и дейностите на ангажираните ведомства и длъжностни лица.

ТЕЗИ ДАННИ НЕ ТРЯБВА ДА съдебна експертиза ИЗТРИВАТ, настояват от ДАНС. Данните би трябвало да се запазят, до момента в който не се направи подробен разбор на организационните, административните и техническите пропуски, които са довели до случая.

Според Държавната организация „ Национална сигурност ” не е правилно да се твърди, че тези данни не са нужни.

И министърът на правораздаването Цецка Цачева в свое писмо до Върховната административна прокуратура от 12.02.19 година твърди, че ВСЕ ОЩЕ съдебна експертиза ПАЗИ Дефектиралия дисков масив и информацията в него се съхранявала във типа, в който е била тъкмо сега на срутва на Търговския указател. И този дисков масив продължавал да не се употребява към 12.02.19 година според дадените инструкции да се пази като доказателствен материал.

„ Така, изведнъж, Агенцията по вписвания се лиши от повече от половината от разполагаемия общ дисков потенциал. ”, написа министър Цачева. И твърди, че по този начин е ВЪЗНИКНАЛА КРИТИЧНА НЕОБХОДИМОСТ от допълнителен дисков потенциал. Поради това от аварийно-възстановителния център в Шумен е бил превозен и инсталиран в София дисков масив, с цел да се подсигурява надеждността въз основата данни на регистрите и техните аварийни копия (backups).

Във връзка с зародилата КРИТИЧНА НЕОБХОДИМОСТ от спомагателен дисков капацатитет Агенцията по вписвания е сключила контракт с „ Телелинк Бизнес Сървисис ” ЕАД за доставка на нужното съоръжение.

И когато пристигна новото съоръжение в София по този контракт, тогава в Шумен щял да бъде върнат назад аварийния дисков масив – твърди министър Цецка Цачева. Пазили били дефектиралия дисков масив като доказателствен материал.

Доказателство защо и против кого?

Та нали Софийска градска прокуратура написа, че няма осъществено закононарушение? И отхвърли да образува досъдебно произвеждане.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР